Vervulde Droom

Mees (5) maakt gave URBEX foto's in verlaten 'Tropicana'

Dit is het verhaal van Mees. Hij mocht foto's maken in 'Tropicana', Rotterdam.

ZOMER 2016

 

Een mannetje van 5 jaar met een fascinatie voor de fotografie van oude ‘verlaten’ gebouwen. Klinkt wellicht wat luguber, maar is het absoluut niet. Deze hippe stijl van fotografie, urbex genoemd, is juist bijzonder fascinerend. Het zijn foto’s die je beslist niet onberoerd laten en stuk voor stuk een verhaal vertellen.

Urbex is een afkorting van urban exploring. Een vorm van fotografie waarbij mensen op zoek gaan naar verlaten gebouwen. Vaak worden bijzondere plekken gezocht, die zeer fotogeniek zijn. Denk aan verlaten bioscoopzalen, ziekenhuizen, kastelen of zelfs complete pretparken. De natuur neemt hier na verloop van tijd over, wat zorgt voor unieke beelden. In Nederland zijn er niet veel van dit soort locaties te vinden, maar in België en Duitsland des te meer. Urbex fotografen hebben een code: Take nothing but pictures, leave nothing but footprints. Hiermee bedoelen ze dat de locaties absoluut niet verder beschadigd of aangetast mogen worden door hun aanwezigheid.

Op een druilerige woensdagmiddag keken wij met Mees en zijn broer Jesse naar een drone filmpje van het verlaten zwembad Tropicana te Rotterdam. Wij konden hier veel over vertellen, omdat wij er zelf als kind vaak waren geweest. Een rare gewaarwording om te zien hoe triest, maar tegelijkertijd prachtig het zwembad er na al die jaren verwaarlozing bij stond. Mees wilde het filmpje eindeloos zien, hij vond het geweldig. Al gauw, want zo gaat dat met YouTube, kwamen we ook op andere filmpjes met verlaten plekken terecht. Waanzinnig mooie beelden van een verlaten dorpje in Tjernobyl, een pretpark in Berlijn en mysterieus kasteel in België. Mees vond alles even mooi. Toch bleef vooral Tropicana zijn grote interesse houden, daar kwamen we immers regelmatig langs onderweg naar het centrum van Rotterdam.

Voor zijn 5e verjaardag wilde hij het allerliefst een boek dat we in een boekhandel in Amsterdam zagen liggen; ‘Abondened places’ van de Nederlandse fotograaf Henk van Rensbergen. Toch wel heel bijzonder dat dit zijn voorkeur had boven de Lego, Playmobile en ander kinderspeelgoed. Op zijn verjaardag mocht hij het mooiste cadeau dat hij had gekregen laten zien op school. Hij koos er uiteraard voor om zijn boek mee te nemen. De juffrouw heeft het tot zijn grote teleurstelling niet aan de klas laten zien, maar wel uitgebreid samen met hem bekeken. Toch best lastig als je leeftijdsgenootjes niets begrijpen van jouw interesses.

Dit laatste is iets wat Mees wel vaker ervaart. Hij heeft in zijn leventjes al tegen veel muren van onbegrip aangelopen. Hoe geweldig is het dan als je ondanks al die tegenslag een van je grote droomwensen uit ziet komen?

 

De woensdagmiddag waarop Mees naar Tropicana mocht was onvergetelijk. Hij was ontzettend gespannen, maar ook zo blij en verwonderd.

 

Na al die ritjes langs ‘verlaten zwembad’ Tropicana, wilde Mees niets liever dan daar eens binnen kijken en net zulke gave foto’s maken als al die urbex fotografen. Hij begreep er helemaal niets van dat wij dit niet met een telefoontje konden regelen. ‘Kan niet, bestaat niet!’ roepen wij thuis vaak, maar in dit geval werd het toch wel heel lastig. De stichting KIDS kenden wij al langer via een collega. Wat een gave dromen lieten zij uitkomen! Na Mees uit te hebben gelegd wat zij misschien wel voor hem konden betekenen, hebben we samen zijn grote droom ingestuurd. Al snel kregen we een reactie van bestuurslid Barbera. Het bestuur vond zijn aanvraag zo leuk, dat ze zijn droom gingen realiseren. Mees mocht, samen met twee fotografen, naar binnen in Tropicana.

Er was nog best haast bij, want het zwembad had inmiddels een nieuwe bestemming gekregen. Bluecity010 creëerde hier een lab voor circulair ondernemerschap. Ook gaaf natuurlijk, maar niet meer zo verlaten. Gelukkig werkten ook zij graag mee aan de wens van Mees en werd een persoonlijke rondleiding aangeboden.

De woensdagmiddag waarop Mees met Barbera van KIDS en fotografen Robinia en Jolene van RJG Urbex naar Tropicana mocht was onvergetelijk. Hij was ontzettend gespannen, maar ook zo blij en verwonderd. Er zijn zowel door Mees als de fotografes ontelbaar veel foto’s gemaakt, hij mocht onder begeleiding door de oude glijbaan heen lopen en we zijn in de machinekamer onder het zwembad geweest. Stoer, al die grote leidingen en buizen!

Zonder stichting KIDS had de droom van Mees nooit uit kunnen komen. We zijn het gehele bestuur dan ook heel dankbaar dat zij zich in hebben gezet om in een heel kort tijdsbestek dit allemaal te realiseren voor hem. Een uniek kijkje in een uniek gebouw. De herinnering aan het oude Tropicana zal wellicht steeds meer vervagen, maar wij.. wij hebben de foto’s nog!

 

Glenn en Linda

(papa en mama van Mees)

Voorbeeld droom

Mary (6 jaar) droomt ervan op een groot podium te staan.

Dromen helpen vervullen door ze te delen in je zakelijke netwerk.

Meld je bij ons aan met je LinkedIn account

Volg ons op Social Media!