Vervulde Droom

Anna (10) werkt mee in de Bibliotheek

Dit is het verhaal van Anna. Zij werkt mee in de bibliotheek.

NOVEMBER 2019

 

Deze zomer zat de droom van Anna bij de verkozen dromen van Jeugdland.

Anna is dol op lezen en heeft ongeveer alle boeken in de bibliotheek al gelezen. Ze droomt ervan om een dag mee te lopen als bibliothecaris. Voor deze droom hoefden we niet ver te zoeken. Wij hebben hele fijne contacten met de Bibliotheek AanZet in Alblasserdam en zij reageerden direct enthousiast. Natuurlijk mocht Anna meelopen met hen! 

In november was het zover, Anna ging naar de bibliotheek! 

Wij bedanken Thea de Jong en haar team van Bibliotheek AanZet in Alblasserdam voor de gastvrije en enthousiaste begeleiding van deze droom!

Anna: 'Ik vond het heel leuk om in de bibliotheek te werken omdat de mevrouwen die er werkten heel aardig voor me waren en ik veel van sorteren hou. Ik zou het zo nog een keer doen!'.

Het verhaal van Anna:

 

Ik ben Anna, ik ben 10 jaar oud en ik mocht zaterdag 16 november bij de bibliotheek helpen.

Bij Jeugdland had mijn moeder de doos gezien van stichting KIDS waar je je wens in kon doen. Mijn moeder wist dat ik een droom had om bij de bibliotheek te werken en zei tegen mij dat het een leuk idee was om dat in te vullen. Dat vond ik ook een goed idee en toen heb ik dat gedaan. Ik houd heel erg van lezen en was erg benieuwd hoe het allemaal werkt in de bibliotheek en het leek me erg leuk om dat mee te maken. Een maand later kreeg mijn moeder een telefoontje dat mijn wens in vervulling ging. Ik lag toen eigenlijk al in bed en sliep bijna toen m’n moeder me het kwam vertellen. Ik was toen echt superblij en kon er niet meer van slapen, zo blij was ik.

Toen ik zaterdag in de auto zat en naar de bibliotheek reed met mijn moeder had ik echt de kriebels. Maar toen we er waren had ik het zo leuk! Eerst heb ik even kennis gemaakt met de mevrouwen die bij de bibliotheek werkten en daarna gingen we echt aan het werk. Ik vond het heel interessant om te zien hoe het allemaal werkte. Ik mocht eerst helpen bij de balie. Er lagen boeken naast de computer die mensen via de website van bibliotheek aanzet hadden geleend uit bibliotheken uit  andere dorpen of steden. Ik moest de boeken als eerst scannen, daarna moest ik  op de computer kijken waar ze vandaan kwamen. Als de mevrouw achter de balie zei dat het klopte moest ik op de spatiebalk drukken en dan kwam er uit een apparaat een bonnetje. Dat bonnetje moest ik dan tussen het boek  doen en op een kar leggen. Als het niet klopte moest ik het boek terug leggen naar waar het boek hoort.

Daarna moest ik de andere mevrouw helpen. Die mevrouw bracht de boeken die waren ingeleverd terug naar de plek waar het boek hoorde. We zochten eerst naar boeken die van een andere bibliotheek waren. Die boeken had ze op een lijst staan. De boeken die we van de lijst hebben gevonden heb ik na afloop gescand, het bonnetje er in gedaan en de boeken op de kar gezet.

Daarna hebben we alle jeugdboeken die toen op de kar stonden weg gebracht. Ik heb ze toen teruggezet bij welk leesniveau het hoorde. Daarna heb ik de romans gesorteerd. Toen ik klaar was hebben we samen de romans teruggezet. Toen we weer terug bij de balie waren stonden er weer een hoop jeugdboeken. Ik heb ze toen gesorteerd op alfabetische volgorde. Ik heb ze toen teruggebracht en toen ik terug was hielden we even pauze. Daarna heb ik nog meer jeugdboeken teruggezet.

Ondertussen was de kar met boeken vol (ik heb het over de kar met boeken waar er bonnetjes tussen de boeken zaten). Toen zijn we naar het magazijn geweest om de boeken daar te brengen. Op het bonnetje stond naar welke plaats het boek toe moest. Er was in het magazijn een kast. Op elk plekje zat een papiertje vastgeplakt waar een plaatsnaam op stond. Daarboven stonden een paar boeken. De bedoeling was dat elk boek boven de plaats lag waar dezelfde naam op het bonnetje stond.

Ik heb geleerd wat het systeem is van de boeken in de bibliotheek en wat er gebeurt met de boeken die mensen via de website van de bibliotheek hebben gereserveerd. Ik vond het heel leuk om in de bibliotheek te werken omdat de mevrouwen die er werkten heel aardig voor me waren en ik veel van sorteren hou. Ik zou het zo nog een keer doen! Stichting KIDS: heel erg bedankt dat jullie mijn droom hebben waargemaakt!

 

Anna Verwoert

De droom van Anna is mede mogelijk gemaakt door:

Bibliotheek AanZet Alblasserdam

Voorbeeld droom

Mary (6 jaar) droomt ervan op een groot podium te staan.

Dromen helpen vervullen door ze te delen in je zakelijke netwerk.

Meld je bij ons aan met je LinkedIn account

Volg ons op Social Media!